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U.S.Department 1200 New Jersey Avenue, SE
of Transportation Washington, D.C. 20590

Federal Highway
Administration

November 17, 2009
In Reply Refer To: HOTO-1

Dianne Patterson, Ph.D.
4950 North Via Entrada
Tucson, Az 85718

Dear Ms. Patterson:

Thank you for your October 15 e-mail requesting an Official Interpretation of the Manual on
Uniform Traffic Control Devices (MUTCD) regarding "violation line" pavement markings used
at some intersections in Tucson, Arizona, to indicate the point on the roadway beyond which a
red light violation has occurred for photo enforcement purposes.

Your message and the accompanying intersection diagram indicates that a transverse solid 4-inch
wide white line indicating the prolongation of the curb line of the cross street has been installed
on some intersection approaches in Tucson to mark the point of violation for photo red light
enforcement. The line is accompanied by a pavement word marking of "WAIT." You asked for
an official interpretation on whether these pavement markings comply with the MUTCD, in
particular regard to their use on approaches that also have a stop line and crosswalk.

The MUTCD does not contain any provisions for the use of transverse lines to indicate the legal
limits of an intersection for red light violation purposes. The reason is that, under the provisions
of the Uniform Vehicle Code (UVC), which is the basis of the motor vehicle laws of most States,
the stop line, or crosswalk if there is no stop line, defines the point beyond which a red light
violation has occurred.

Section 3A.02 of the MUTCD states: "Each standard marking shall be used only to convey
the meaning prescribed for that marking in this Manual." Because there is no meaning of
"violation line" assigned to a transverse line, a "violation line" marking does not comply with
the MUTCD.

Arizona law states that a driver facing a red light may not enter the intersection, which is defined
as the prolongation of the lateral curb lines where the two streets meet. The transverse violation
line and "WAIT" message are being used to identify the actual line a driver cannot cross without
being in the intersection and thus in violation of the red signal under Arizona law. However, it
is unlikely that drivers from other States who encounter these markings in Arizona would
understand their meaning or intent. The word marking "WAIT," although technically not
disallowed by the MUTCD, is of particular concern because it is visible to drivers at all times
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even though it does not apply at all times. When the signal is displaying circular green or green
arrow indications, the "WAIT" message could be confusing and could provoke unfamiliar drivers
to stop unexpectedly at the violation line.

We do understand there may be a need for some markings or other devices to indicate the edge
of the legally-defined intersection for red light enforcement purposes at some locations.
However, jurisdictions wishing to use such non-compliant markings or devices are required by
Section 1A.10 of the MUTCD to request and receive approval from the Federal Highway
Administration (FHWA) for experimentation. Such experimentation would necessarily include
data collection and study to evaluate road users’ understanding of the markings, the effectiveness
of such markings in reducing violations, and whether such markings create other safety issues.

Thank you for your interest in traffic operations and safety. Please note that we have assigned
this matter the following official interpretation number and title: "3-232(I)—Markings for Red

Light Violations." Please refer to this number in any future correspondence.

Sincerely yours,
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Paul Pisano
Acting Director, Office of Transportation
Operations



